decoration

Články

27. 03. 2022

Martin Ráček: Tábory už vnímám jako součást mého života

Když jel Martin Ráček poprvé na fotbalový kemp (spadající pod projekt Fotbalové Prázdniny), určitě ho v tu chvíli nenapadlo, že za 12 let bude nadále součátí sportovních táborů, ale už v roli vedoucího. "Ano, první zkušenost mám už od osmi let tehdy ještě jako účastník. Vzpomínám na to rád, protože narozdíl od jiných kempů to nebylo pouze o trénincích na hřišti. Vždycky nás převážně bavili různé mimofotbalové aktivity, ale také parta vedoucích, s nimiž byla vždy sranda. I proto jsem každý rok přijel znova a znova. A když jsem překročil věkovou hranici pro účast, dostal jsem možnost začít jezdit jako vedoucí a kemp si užít i z druhé strany," říká fotbalista Pěnčína, který působí v I.A třídě Libereckého kraje.

Jak probíhají příměstské a pobytové tábory? Tak o tom nám poví právě Martin Ráček.

"Jako dítě byl pro mě fotbalový kemp v Zákupech především vytržení z celosezónního tréninkového procesu, poznání nových kamarádů, získání nezapomenutelných zážitků. Dnes vnímám tábory už jako součást mého života, kdy se skvělou partou vedoucích, podpořenou nadšenými dětmi, si užíváme prázdniny sportem, který máme rádi," vidí Martin pozitiva na kempech a pokračuje: "Zároveň mi to ukázalo, co vše obnáší pořádání táborů, jak dlouho trvají přípravy na takovou akci, aby vše proběhlo bez problémů a děti si odvezly spoustu zážitků. Fotbalisty na kempech čeká nejen dohled trenérů z ligových akademií, ale také velmi pestrý program. Zmínil bych především naši noční Ligu mistrů v hale, Zákupan race, což je obdoba spartan race, a fotbalovou olympiádu. Samozřejmě je toho mnohem více," vypočítává Martin Ráček, který začínal s fotbalem v pěti letech v libereckém Slovanu. "V Liberci jsem působil do svých 15 let. Poté jsem strávil čtyři roky u konkurenčního Jablonce a nyní již ukazuji své umění v celku FC Pěnčín."

A u programu zmiňovaných příměstských a pobytových kempů se zastavme. "Klasický den na příměstských táborech začíná mezi 7:30 až 8:00, kdy nám dorazí děti. Poté si uděláme pohybovou rozcvičku, buď na hřišti nebo v terénu formou závodů, různých pohybových aktivit. Poté jdeme na hřiště, kde máme trénink nebo turnaj. Po obědě chvilku vytrávíme a jdeme buď na písečný fotbal, nebo turnaj na hřišti. Důležité je pro nás abychom si furt hráli," říká Martin k táborům, které se konají v Liberci, Jablonci a České Lípě.

Pobytové tábory jsou zase v Zákupech. "Každý den je něčím speciální. Ale máme určité opěrné body, kterých se držíme. Ráno rozcvička na místním koupališti nebo v parku u zámku. Dopolední program trávíme na hřišti tréninkem nebo celotáborou hrou. Po obědě a poledním klidu máme turnaj na hřišti, případně jdeme na koupaliště na písečné hřiště nebo na paddle boardy. Večerní program se skládá nejčastěji z táborové hry jako je Zákupan race, fotbalový biatlon, nebo fotbalový kvíz," podotýká mladý fotbalista, který ale už i trénuje. "Trenérská kariéra je u mě spojená s mládeží Slovanu Liberec, kde působím u kategorie U11."

Hlavním cílem je teď podle Martina Ráčka určitě naplnit letní tábory, v zimě pak uspořádat opět halové turnaje. "Co bude dál uvidíme. Nápady máme," dodává Martin Ráček tajemně a s úsměvem.

autor: Alex Neugebauer

Martin Ráček: Tábory už vnímám jako součást mého života Martin Ráček: Tábory už vnímám jako součást mého života