decoration

Články

05. 04. 2022

David Kameník: Život mě nakonec zavál jiným směrem

Kolem projektů Sportovní Prázdniny, Fotbalové Prázdniny a Sportovní městečko se pohybuje spousta zajímavých lidí, které to baví, dávají tomu sto procent, a proto jsou tyto tábory a kempy tak oblíbené. Patří sem i David Kameník, který nijak nezatrpkl kvůli zranění, které mu nedovolilo pokračovat ve fotbalové kariéře a věnuje se v létě malým nadšencům tohoto našeho nejpopulárnějšího sportu. „Nyní zastávám pozici hlavního vedoucího kempu v Zákupech, za což jsem Vojtovi (Brožovi) opravdu vděčný,“ říká bývalý mládežnický hráč Slovanu Liberec.

Kde jste začínal s fotbalem, kde všude jste hrál?

S fotbal jsem začínal ve třech letech v Novém Boru v kategorii U6, protože nižší kategorii v té době ještě nebyla. Po dvou letech jsem přestoupil do Slovanu Liberec kde jsem působil až do kategorie U15, kde mě potkalo vážné zranění kolene, které ukončilo moje působení v Liberci. Následně jsem přestoupil do FK Varnsdorf, kde jsem strávil tři roky. Bohužel se stále ozývalo zranění a tak jsem musel snížit zátěž a opět změnit působiště. Tím se stala Skalice u České Lípy. Naneštěstí i zde mě limitovalo staré zranění a tak jsem se rozhodl ze zdravotních důvodů skončit s aktivní kariérou.

Jaké máte zkušenosti s trénováním mládeže?

Po těžkém rozhodnutí skončit s fotbalem jsem se chtěl věnovat alespoň trénování, ale život mě nakonec zavál jiným směrem a od tohoto záměru jsem upustil. Občas vypomůžu kamarádům trenérům když je potřeba, ale jinak trenérských zkušeností moc nemám a nechávám to na kompetentnějších lidech.

Jak jste se dostal k projektům Vojty Brože a kterých se nejvíce účastníte?

K projektům pořádaných Vojtou jsem se dostal asi jako většina ostatních. Přihlásil jsem se na kemp v Zákupech, myslím, že to byl 2. ročník, a od té doby v tom jedu s Vojtou. Nejdřív jako účastník, dále praktikant, vedoucí a nyní zastávám pozici hlavního vedoucího kempu v Zákupech, za což jsem Vojtovi opravdu vděčný. V posledních letech jsme navíc rozšířili nabídku kempů o Itálii, příměstské tábory nebo halové turnaje. Já osobně se snažím vypomáhat ve všech projektech, ale nejvíc se zajímám právě o výše zmíněný kemp v Zákupech.

Kdyby nějaký malý fotbalista (sportovec) přemýšlel, zda má jet na tábor do Itálie, Zákup či na příměstský kemp, čím byste ho nalákal? Co mohou malému sportovci dát tyto kempy a tábory?

Určitě bych ho lákal na bohatý sportovní program a super partu vedoucích i účastníků. Kempy jsou pojaté fotbalovým směrem, ale nejsou to typické drilovací kempy, kde jde jen o fotbal. Kempy jsou zaměřeny na sport jako takový. Navíc zázemí v podobě koupaliště, nebo v Itálii moře, nám otevírají řadu dalších zábavných aktivit.

ptal se Alex Neugebauer

David Kameník: Život mě nakonec zavál jiným směrem David Kameník: Život mě nakonec zavál jiným směrem David Kameník: Život mě nakonec zavál jiným směrem David Kameník: Život mě nakonec zavál jiným směrem