decoration

Články

13. 03. 2022

Chtěli jsme jen oslavit život a byly z toho největší akce v ČR

Za úspěšným projektem může být na počátku sen, který se při realizaci stává napínavým očekáváním. U jiných projektů může jeho "stvořitel" to od začátku brát na pohodu, zkrátka: "užijeme si a ono to nějak dopadne." A ono to dopadlo. Řeč je o projektech Vojtěcha Brože, které přesáhly českolipské hranice a to nejenom do vnitrozemí, ale i do ciziny.


Jaký byl první podnět začít se věnovat fotbalovým kempům?

Celý život jsem jezdil na tábory jako dítě, později s DDM Libertin na cyklistické tábory jako praktikant, vedoucí a ve dvaceti letech jsme už začali s kamarády stejným způsobem realizovat fotbalové kempy. Opravdovým motorem k nastartování kempů však bylo studium na vysoké škole v Liberci, kde jsem zpracovával projekt při studiu na realizaci právě fotbalového kempu v Zákupech. Stejný rok jsme již vše stihli zrealizovat a od té doby jsme prakticky za 13 let nezměnili v programu vůbec nic. Ani to není v plánu.


Jaké byly vaše (s Martinem Hanouškem) představy? Co se povedlo nad očekávání a co naopak jste třeba museli "dát k ledu"?

Vše se povedlo nad očekávání. Všechny akce jsme začali dělat pouze z důvodu, abychom se potkali se svými kamarády. Oslavili život. Nečekali jsme, že hned druhý rok budou všechny akce největší v ČR. Navíc to nikdy nebyl cíl, užili jsme si s Martinem každý den, kdy jsme mohli kolem nás vidět šťastné lidi. Je nádhera se podívat zpět, kolik lidí jsme spojili společně dohromady. Martinovi patří velké díky za všechny ty roky. Bez naší spolupráce by v té době nic nevzniklo. Nemohlo to být lepší. Navíc, teď nad tím přemýšlím. My jsme se právě potkali už na cyklistických táborech, věděli jsme o sobě vše. Opravdu to vše bylo parádní. Málokdo si dokáže představit, kolik máme společných zážitků třeba jen z realizací sportovních kempů pro děti.


Fotbalové Prázdniny mají i svou Síň slávy. Které fotbalové osobnosti v ní jsou a jak se je podařilo získat pro váš projekt?

V prvních letech například Vladimír Coufal, Milan Bosančič, Renato Kelič, Jan Blažek, Jan Flachbart nebo dokonce i Josef Weber. Později Iva Mocová, Tomáš Ladra, Matěj Šimon, Antonín Křapka, Jan Král a další. Měli jsme pro děti i podepsané dresy, kartičky od ligových týmů a mnoho dalších pamětních cen. Moc všem děkujeme za jejich návštěvu. Pomohli nám každý rok naše kempy doslova okořenit.


Proč se zrovna v Zákupech konají kempy a turnaje?

Proč Zákupy je jednoduché. Mají nejlepší sportovní zázemí nejspíš v regionu. Nenajdete jen tak na jednom místě sportovní halu, tělocvičnu, koupaliště, saunu, atletický ovál, fotbalové hřiště, tenisové hřiště, antukové kurty, školní jídelnu a sportovní ubytovnu. V okolí je krásná příroda, studánky, turistické cesty a skvělí lidé. Cítíme se tam všichni jako doma. Areál je navíc vybudován tak, že nikoho svou činností nerušíme a my nejsme ničím rušeni z okolí. Jsem rád, co se povedlo generacím před námi pro nás připravit za krásné sportovní zázemí.


Vy ale máte i Akademii (Česká Lípa, Liberec a Jablonec). Co si pod tím máme představit?

Ve všech akademiích probíhají v létě příměstské tábory ve stejný čas a vyvrcholením je fotbalový turnaj, na který se sjedou všechny děti z jednotlivých měst. Z Liberce, Jablonce nad Nisou, tak i z České Lípy. Na programu je během týdne také bazén, turnaje a další volnočasové aktivity. Je to skvělý koncept plný her a zábavy. Jsem rád, že se mezi nás zapojují stále mladší trenéři. Doporučuji zjistit více. Navíc projekt je pro rodiče za skvělou cenu.


ptal se Alex Neugebauer

Chtěli jsme jen oslavit život a byly z toho největší akce v ČR Chtěli jsme jen oslavit život a byly z toho největší akce v ČR Chtěli jsme jen oslavit život a byly z toho největší akce v ČR Chtěli jsme jen oslavit život a byly z toho největší akce v ČR