decoration

Články

30. 03. 2022

Arsenal Česká Lípa a Fotbalové Prázdniny = skvělá minulost, bohatá současnost a nadějná budoucnost

Projekt Fotbalové Prázdniny a fotbalový klub Česká Lípa patří k sobě. Bývalí i současní hráči českolipského klubu se dlouhodobě zapojují do dění v kempech a táborech ať už jako vedoucí či organizátoři. Patří sem i současná opora defenzivních řad Arsenalu Pavel Malý a bývalý ofenzivní hráč Jakub Čvančara. "Trénoval jsem na Arsenalu do konce minulého roku, ale pak jsem se přesunul do Prahy a teď mám hluche místo, takže nikde netrenuji," podotýká druhý jmenovaný.


Oba dva se dostali k Fotbalovým Prázdninám (Spotovnímu městečku, Sportovním Prázdninám) díky kamarádství se zakladatelem zmiňovaných projektů Vojtou Brožem. "S Vojtou se znám v podstatě od malička. Začínali jsme spolu na Lokotce a potom jsme spolu hráli na Arsenalu. Vždy jsem se účastnil jeho sportovních akci jako soutěžící. Postupem času, když to Vojta posunul na tuto úroveň a já měl kladný vztah k trénování mládeže, tak jsem byl součástí i toho," říká Jakub Čvančara, který byl zainteresovaný ve třech kempech - Zákupy, Česká Lípa a Itálie.

Na otázku co ho nejvíce na těchto projektech baví, odpovídá: "Je to strašně odlišné na základě věku dětí. U těch mladších jde hlavně celkově o zábavu. Je důležité vytvořit v dětech vazbu na sport obecně a potom vidět v pozdějším věku, že jsou stále sportovně aktivní. U těch starších, kteří už si třeba i vybrali fotbal jako hlavní sport, rozhodne ten postupný progres, ať už herní výkonnost, technická dovednost, tak i obecně vývoj charakteru dítěte," dodává Jakub Čvančara, který svou fotbalovost prokázal např. před pár lety při pohárovém zápase Arsenalu v Doksech, kdy proměnil penaltu dloubákem alá Panenka.


To Pavel Malý se spíše věnuje organizačním záležitostem. "Fotbalovým kempům se věnuji krátce, má činnost spočívá spíše v organizaci a ve věcech spojené s ní," vysvětluje českolipský obránce své působení ve Fotbalových Prázdninách. "Nejvíce se mi líbí a baví myšlenka, ze vedeme děti ke sportu, ukazujeme různé formy her, učíme týmové práci," vyzdvihuje Pavel Malý pozitiva projektů, ale ještě se vrací ke své organizační náplni. "Je to rozmanitá činnost, od všeho něco, záleží podle fáze projektu, ale pro příklad přes administrativu až po unifit testy, kempový deník apod."

Pavel se zatím k trénování dětí naplno nechystá, i když určité zkušenosti už má. "V rámci povinné praxe na VŠ jsem již tréninkové jednotky vedl, ale momentálně mě trénování neláká. I když učit děti novým pohybovým dovednostem, nebo netradiční hry mě vždy bavilo."

To že je Pavel Malý výborný organizátor, potvrdil na konci loňského roku, kdy měl na starosti jako hlavní pořadatel oblíbenou Futsal Tour. "Vzhledem ke všem omezením, která v tu dobu byla platná, jsme to zvládli na výbornou. Tento ročník se o organizaci staralo cca 10 lidí," připomíná Malý, kolik lidí se podílelo na Futsal Tour.

autor: Alex Neugebauer

Arsenal Česká Lípa a Fotbalové Prázdniny = skvělá minulost, bohatá současnost a nadějná budoucnost Arsenal Česká Lípa a Fotbalové Prázdniny = skvělá minulost, bohatá současnost a nadějná budoucnost Arsenal Česká Lípa a Fotbalové Prázdniny = skvělá minulost, bohatá současnost a nadějná budoucnost Arsenal Česká Lípa a Fotbalové Prázdniny = skvělá minulost, bohatá současnost a nadějná budoucnost